Jullie meestgestelde vragen over het coronavirus

Algemeen

Kan ik laten testen of het virus al gehad heb en ik antistoffen heb tegen het nieuwe coronavirus?

Nee, wel worden mensen al in beperkte mate getest in het kader van onderzoek naar de verspreiding van het virus in Nederland. Op het moment onderzoeken we welke antistoffentest het meest betrouwbare resultaat geeft. We raden mensen af om zelf het bloed te laten testen op aanwezigheid van antistoffen tegen het nieuwe coronavirus. Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven. We zijn momenteel aan het onderzoeken of het hebben van antistoffen ook betekent dat je het virus niet meer kan krijgen en dat je hier niet meer ziek van kan worden. Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus.

Wanneer neem je met ons contact op?

Bij de meeste patiënten verloopt de ziekte ongecompliceerd, of je merkt niet eens dat je het hebt. Mocht je koorts hebben, toenemend benauwd zijn en toenemend ziek worden neem telefonisch contact met ons opZeker wanneer je een verminderde weerstand hebt. 

Gaan mijn afspraken gewoon door?

Wij doen ons uiterste best je zo goed mogelijk te helpen. Wanneer het echter heel druk wordt, zullen sommige afspraken wat vooruit geschoven worden. Mensen die acuut hulp nodig hebben gaan voor.

Hoe voorkom ik besmetting met virussen?

Wil je weten hoe je het beste besmetting van virussen kunt voorkomen? Bekijk dan deze tips:

  • - Was regelmatig je handen
  • - Nies en hoest in je elleboog
  • - Gebruik papieren zakdoekjes
  • - Geen handen schudden

Onder behandeling van het ziekenhuis? Je behandelend arts beslist of een coronatest nodig is of niet.

Wij worden veelvuldig gebeld door mensen waarvan de arts in het ziekenhuis heeft aangegeven naar de huisarts te gaan om te bepalen of een coronatest nodig is. Wij willen benadrukken dat de behandelend arts verantwoordelijk is voor een eventuele operatie of andere behandeling en dus ook voor het wel of niet doen van een coronatest. De huisartsenpraktijk is hier niet verantwoordelijk voor en beslist hierin ook niet. Eventueel kun je ook zelf de GGD bellen.

Langskomen op de prakijk zonder afspraak

We willen je verzoeken om niet langs te komen op de praktijk zonder afspraak om besmetting en verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Advies

Twijfel je of je naar je werk kan? Lees ons advies

Ons advies is: Heb je klachten? Blijf thuis. Twijfel je of je wel of niet naar je werk kunt gaan? Ook dan is ons advies om thuis te blijven. Ook bij milde klachten. 

Ons advies met betrekking tot werk

Wij adviseren zoveel mogelijk thuis te werken. Wanneer je klachten hebt is ons advies thuis te blijven.

Ons advies voor als je werkt in de zorg/verpleging

Op dit moment hebben we jullie extra hard nodig. Ons advies is om thuis te blijven wanneer je klachten hebt én koorts hebt. Overleg hier ook over met je werkgever. Wij raden het af om naar het buitenland te reizen.

Ons advies mbt werk wanneer je onder de kwetsbare doelgroep valt

Val je onder de kwetsbare doelgroep (bv. je hebt een verzwakt immuunsysteem of bent op leeftijd) en twijfel je of je naar je werk kunt gaan of niet? In principe kun je gewoon werken zolang je geen klachten hebt. Wel raden we je aan om alle voorzorgsmaatregelen goed in acht te nemen.  

Ons advies voor schoolgaande kinderen

Net als de overheid adviseren wij de kinderen niet naar school te laten gaan, tenzij dit niet anders kan.

Raden jullie het af om naar evenementen te gaan?

Er wordt afgeraden naar evenementen en publieke locaties te gaan waar meer dan 100 personen samenkomen. Wij raden je aan de komende paar weken voorzichtig met sociale contacten om te gaan. Ons advies is:

  • - Wanneer het niet noodzakelijk is, zeg dan bijeenkomsten/feestjes en etentjes af
  • - Ga alleen naar werk wanneer dat noodzakelijk is
  • - Houd rekening met het mogelijk besmetten van mensen met een verminderde weerstand. Ga zo min mogelijk bij deze mensen op bezoek.


En, wat wij het belangrijkste vinden is: denk niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen!
 

Ik ben niet ziek, maar behoor tot de risicogroep. Moet ik thuisblijven?

Wij adviseren ouderen en mensen met een verminderd immuunsysteem thuis te blijven. Ook zonder gezondheidsklachten.